Lichaamstaal is krachtig. Wat je met je houding, gebaren en gezichtsuitdrukking uitstraalt, beïnvloedt hoe anderen je waarnemen. Maar wist je dat jouw lichaamstaal ook een grote impact heeft op hoe je jezelf voelt en denkt? Onderzoeken hebben aangetoond dat de manier waarop je je lichaam gebruikt, je zelfvertrouwen, emoties en zelfs je prestaties kan beïnvloeden. In deze blog ontdek je hoe jouw lichaamstaal zowel extern als intern effect heeft – en hoe je dit bewust kunt inzetten om zowel jezelf als anderen positief te beïnvloeden.
Impact op anderen
Onze lichaamstaal speelt een cruciale rol in hoe we op anderen overkomen. We hechten onbewust heel veel waarde aan iemand zijn houding, gebaren, oogcontact en mimiek. Die signalen zijn vaak sterker dan je woorden. Onze eerste indruk maken we met onze lichaamstaal. Stralen we zelfvertrouwen uit, of komen we onzeker over? Een open, zelfverzekerde houding straalt vriendelijkheid en betrouwbaarheid uit, terwijl een gesloten of nerveuze houding juist het tegenovergestelde kan doen.
Impact op onszelf
Misschien nog verrassender is dat jouw lichaamstaal ook invloed heeft op hoe jij je voelt en denkt. Dit wordt ook wel het principe van "embodiment" genoemd: de fysieke houdingen die je aanneemt, beïnvloeden je mentale en emotionele toestand.
1. Zelfvertrouwen door "power poses" Onderzoek van sociaal psycholoog Amy Cuddy heeft aangetoond dat krachtige houdingen, zoals een "superheld"-houding (rechtop staan met je handen op je heupen), je zelfvertrouwen kunnen vergroten. Zelfs twee minuten in een power pose kan leiden tot meer assertiviteit en een gevoel van controle.
2. Stress en ontspanning Gesloten lichaamshoudingen, zoals ineengedoken zitten of je armen om jezelf slaan, kunnen je gevoel van angst en stress versterken. Open en ontspannen houdingen, zoals rechtop zitten met ontspannen schouders, kunnen daarentegen je gevoel van kalmte en controle vergroten.
3. Emoties beïnvloeden door gezichtsuitdrukking Wat je gezicht doet, kan je emoties sturen. Bijvoorbeeld, het bewust glimlachen kan je gelukkiger maken, zelfs als je je niet per se zo voelt. Dit staat bekend als het "facial feedback"-effect.
Zo zet je je lichaamstaal bewust in
Als je weet hoe krachtig lichaamstaal is, kun je het doelbewust inzetten om zowel jezelf als anderen te beïnvloeden. Hier zijn een paar praktische tips:
1. Begin bij je houding Let eens op hoe je staat of zit als je in gesprek met iemand bent. Als je staat, voel je voeten stevig op de grond. Houd je borst open, maak jezelf groot. Wees niet bang om ruimte in te nemen.
2. Gebruik bewuste bewegingen
Laat je gebaren je woorden ondersteunen en gebruik beweging om een punt te benadrukken. Vermijd friemelen of nerveus wiebelen, en gebruik rustige, zekere bewegingen. Wees ook hier weer niet te bang om ruimte in te nemen. Gebruik liever grotere gebaren dan kleine.
3. Glimlach vaker
Een glimlach is niet alleen aanstekelijk, maar helpt ook om je brein positieve signalen te sturen. Hierdoor voel je je meer ontspannen en zelfverzekerd.
4. Experimenteer met power poses
Sta een paar minuten in een open, krachtige houding voordat je iets belangrijks ingaat, zoals een presentatie of een belangrijke vergadering. Dit kan je energieniveau en mindset verbeteren. Je kunt dit doen op een plek waar je even alleen bent, zoals in de auto, op de wc of in een lift.
Je lichaamstaal is meer dan een manier om met anderen te communiceren. Het is ook een instrument om je eigen emoties en gedachten te beïnvloeden. Door bewust te werken aan hoe je staat, beweegt en kijkt, kun je niet alleen zelfverzekerder en krachtiger overkomen, maar je ook daadwerkelijk zo voelen.
Wil je meer leren over hoe je jouw lichaamstaal kunt inzetten om zowel je publiek als jezelf te overtuigen? Je kunt via de onderstaande knop een gratis call met mij inplannen om jouw lichaamstaal, maar ook je stemgebruik en je presentatietechniek naar een hoger niveau te tillen.
Comments