In Nederland zijn er meer dan 18.000 podcast-shows. Dat zijn ongeveer 10 podcasts per 10.000 mensen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 48% van Nederland luistert naar podcasts. Met andere woorden: podcasts zijn ontzettend populair, en de verwachting is dat dat de komende jaren zo blijft.
En het leuke van een podcast is: je hebt maar heel weinig nodig! Tegenwoordig is de opnamekwaliteit van je iPhone al voldoende om een goede podcast te maken. Naast apparatuur zijn twee dingen essentieel: een goed verhaal én een fijne stem om naar te luisteren. Want laten we eerlijk zijn: al kom je nog met mega interessante informatie, als het niet fijn is om naar je te luisteren haken mensen toch echt af.
In deze blog leer ik je hoe je in jouw podcast je stem zó inzet, dat je verhaal succesvol overkomt. Want je stem gaat altijd vóór je verhaal. Ik bedoel daarmee dat luisteraars jou leren kennen door hoe jij jouw stem gebruikt. Het zegt namelijk veel over jou en wie je bent. Luisteraars moeten eerst een klik met jóu voelen, voordat ze je verhaal aannemen. En dus is het bewust kiezen van hoe je je stem gebruikt essentieel als je podcastmaker bent.
Oké, let's get into it.
Je kunt in je spreken verschillende thema's onderscheiden, maar de meest belangrijke voor het maken van een podcast zijn je stemkleur, je spreektempo, je intonatie en je pauzes. Deze 4 belangrijke spreekskills moet je snappen als je een podcast maakt of gaat maken.
STEMKLEUR
Laten we beginnen met je stemkleur. Een vage term misschien. Het gaat over de klank van je stem. Je kan een stem met oneindig veel termen beschrijven. Een stem kan schel, warm, doordringend, zacht, rauw, hees, vol, nasaal, helder, resonerend, zangerig, schor, kil, krachtig, monotoon, doorrookt of dun zijn, en ga zo maar door. Uit onderzoek is gebleken dat het liefst luisteren naar een stem die vol en warm is. Wat houdt dat in? Dat betekent dat je spreekt met relaxte stemspieren, waardoor je stemgeluid ontspannen klinkt. Als je spreekt met teveel spanning in je hals, bijvoorbeeld door te snel te spreken, of met een te hoge adem, dan gaat je stem geknepen klinken en daar luisteren we niet graag naar. Je luisteraar gaat zich dan ook gespannen voelen.
Zorg er dus voor dat je ontspannen zit als je je podcast opneemt en dat je rustig spreekt. Zorg ervoor dat je op tijd ademhaalt en niet te lang doorpraat op één adem.
SPREEKTEMPO Daarna is het goed om te letten op je spreektempo. Wees je allereerst bewust van jouw eigen normale spreektempo. Ben je gewend om snel te spreken? Of spreek je normaliter rustig? Als je dit van jezelf weet, dan kun je ermee gaan spelen. Luisteraars vinden het fijn als er contrast is te horen tussen snel en langzaam spreken. Als je continu in hetzelfde spreektempo spreekt, is alle informatie even belangrijk. En ik kan me niet voorstellen dat dit zo is. Er zijn stukjes in je verhaal die een stuk belangrijker zijn dan de algemene/globale informatie. Zorg ervoor dat je op die stukjes vertraagt in je spreken. Zo leg je er de nadruk op. Bij informatie die minder belangrijk is, versnel je een beetje zodat de pit erin blijft.
Maak in je podcast verschil tussen snel en langzaam spreken. Spreek trager en benadruk als je iets belangrijks vertelt, en spreek iets sneller en pittiger als je algemene informatie deelt.
INTONATIE
Intonatie heeft te maken met het gebruik van hoge en lage tonen in je stem. Hier gaat namelijk hetzelfde principe op als bij spreektempo: als er geen verschil te horen is (je gebruikt altijd dezelfde cadens in je stem) dan is het voor mensen niet meer duidelijk wat er nu wel of niet belangrijk is. En daarnaast is het ook gewoon saai om naar te luisteren ;). Intonatie zorgt ervoor dat het urgent wordt wat je vertelt. Het maakt dat luisteraars onthouden wat je zegt. Dit mag in het begin best wat overdreven, groots of theatraal voelen. Als je jezelf hierin traint voelt het uiteindelijk steeds meer natuurlijk. Intonatie gebruik je op woorden die belangrijk zijn. Je beNADRUKT ze, door verSCHIL te maken in TOONhoogte.
Bijvoorbeeld: In DEZE podcast leer ik je EFFECTIEF LEIDERschap ontwikkelt binnen JOUW bedrijf. VanDAAG vertel ik je HOE je een strateGIE maakt om je BEDRIJF te laten GROEIEN.
Met DEZE podcast leer je hoe je SUPERSNEL INZICHT krijgt in je fiNANciën.
Intonatie zorgt ervoor dat je luisteraar onthoudt wat je zegt. Zorg ervoor dat je contrast maakt tussen hoog en laag in je stem, durf een beetje buiten de lijntjes te spreken. Het mag prima wat overdreven of theatraal voelen.
PAUZES En last but not least: pauzes. Deze zijn cruciaal. We hebben vaak de neiging om alles maar op te vullen met gepraat, anders zijn we bang dat we de luisteraar kwijt raken. Maar in de stiltes gebeurt het juist. Door pauzes te gebruiken laat je landen wat je vertelt hebt. Dat is het moment dat je luisteraar de koppeling tussen wat jij zegt en zijn eigen leven kan maken. Dat is het moment dat je luisteraar het kan opslaan in zijn geheugen. In de pauze beklijft wat jij vertelt hebt. Jíj weet wat je gaat vertellen, maar je luisteraar hoort het voor het eerst. Gun hem die pauze, zodat wat je zegt kan neerdwarrelen. Een pauze is ook belangrijk om overzicht en logica in je verhaal te krijgen. Zonder pauzes en stiltes is je verhaal een brei van woorden. Met een pauze begin je hoorbaar aan een nieuwe alinea. Tenslotte zorgen pauzes ervoor dat je geen opvulwoordjes gaat gebruiken (ehm, nou, daarom, dus, zegmaar, zoals ik al zei, snap je). Door comfortabel te worden met pauzes zijn je zinnen compleet en krachtig, waardoor opvulwoordjes niet langer nodig zijn.
Zorg ervoor dat je genoeg pauzes gebruikt, zodat je verhaal logisch en overzichtelijk wordt, je geen opvulwoordjes meer hoeft te gebruiken en alles wat je zegt rustig kan landen bij je luisteraar.
Als je deze 4 tools bewust gaat inzetten in jouw podcast zul je meer luisteraars aantrekken en zal je podcast succesvoller zijn. Heel veel succes!
Ben jij een podcastmaker of sta je op het punt om een eigen podcast te beginnen? En wil je hulp bij deze tools? Dan is het waardevol om eens naar je stem- en spreektechniek te kijken. Plan dan een gratis online kennismaking voor meer info.
Comments