top of page

Wat sprekers kunnen leren van de stemmen van acteurs

Of je nu voor een zaal met publiek staat, tijdens een vergadering spreekt of één op één gesprekken voert, je stem is een van de krachtigste instrumenten die je hebt om je boodschap over te brengen. Net zoals acteurs hun stem gebruiken om hun personages tot leven te brengen, kunnen sprekers technieken van hen leren om hun presentatie te versterken. In deze blog beschrijf ik vijf belangrijke stemtechnieken die sprekers kunnen leren van acteurs.


Stel je voor dat je naar een indrukwekkende film of theaterstuk kijkt. Wat maakt dat je volledig wordt meegezogen in het verhaal? Natuurlijk speelt de visuele presentatie een rol, maar het is de stem van de acteur die emoties overbrengt, spanning opbouwt en personages tot leven brengt.


Acteurs zijn meesters in het gebruik van hun stem, omdat ze weten dat die de sleutel is tot impact. Ze begrijpen dat een goed getimede stilte meer kan zeggen dan duizend woorden, en dat de juiste toon een simpele zin kan veranderen in iets onvergetelijks.


Wat als je diezelfde kracht zou kunnen inzetten in jouw presentaties? Of je nu een keynote geeft, een team toespreekt, of een belangrijke pitch doet – jouw stem bepaalt hoe je boodschap wordt ontvangen. En net als bij acteurs, kan ook jouw stem je geheime wapen zijn om mensen te overtuigen, te inspireren en te verbinden.


En het mooiste? Iedereen kan deze technieken leren en toepassen.





Laten we eens kijken naar vijf onmisbare technieken die acteurs gebruiken om hun stem krachtig in te zetten, en hoe jij ze kunt toepassen om je spreekvaardigheid naar een hoger niveau te tillen.


1. Een gecontroleerde ademhaling


Acteurs begrijpen dat een ontspannen, gedoseerde ademhaling ervoor zorgt dat je stem vrij, helder en duidelijk is. Wanneer je gespannen bent, bijvoorbeeld tijdens een presentatie, kan je ademhaling oppervlakkig worden. Dit maakt je stem zwak en instabiel. Acteurs trainen hun ademhaling, waarbij ze ademhalen naar hun middenrif, in plaats van naar hun borst.

Wat je als spreker kunt doen: Zet je handen in je flanken en adem daar een paar keer naartoe. Voel dat je schouders en borst ontspannen blijven. Je flanken zetten uit als je inademt. Wanneer je spreekt worden je flanken heel langzaam smaller. Dit helpt je om met meer controle te spreken en spanning in je stem te verminderen. Voordat je begint te spreken kun je deze oefening doen.


2. Stemprojectie: vol stemgeluid zonder te duwen of roepen

Acteurs leren al heel vroeg hoe ze een hele theaterzaal met hun stem kunnen vullen zonder hun stem te overbelasten. Dit noem je stemprojectie. Acteurs sturen hun lichaam zo aan, dat ze bij hun stemgeluid gebruik maken van resonantie in de borst, keel en mond om een vol, rijk geluid te produceren.

Wat je als spreker kunt doen: Oefen met spreken alsof je iemand aan de andere kant van de kamer aanspreekt, zonder te roepen. Gebruik steun vanuit je flanken uit de eerste oefening om je stem wat kracht bij te zetten. Door je stem goed te projecteren, klink je zelfverzekerder en energiek, zelfs in grote ruimtes.


3. Goed articuleren


Acteurs moeten ervoor zorgen dat elk woord duidelijk wordt verstaan, of ze nu fluisteren of roepen. Toen ik mijn stages liep bij theaterscholen in Zwolle en Arnhem leerden de jonge acteurs al vanaf het eerste jaar van de opleiding goed en pittig articuleren met allerlei articulatieoefeningen en tongbrekers.

Wat je als spreker kunt doen: Voordat je een presentatie houdt kun je articulatieoefeningen doen, zoals de tongtwisters hieronder:

  • Pieter praat precies, terwijl Sjaak slechte schuifdeuren schuift.

  • Kleine Klaas sloeg klakkeloos kleine Karel in elkaar.

  • Floris fluit vrolijk, terwijl Fred vijf vliegende vossen volgt.

  • Bart vloog naar de bibliotheekbalie, terwijl Bas bruine boeken zocht.

  • Chris krast scherpe krullen kruiselings uit geschaafd eikenhout.

  • Sandra serveert zonder zeuren zeven zware zwarte schalen.





4. Intonatie en emotie aan tekst geven

Acteurs weten als geen ander dat monotone spraak snel saai wordt. Ze gebruiken intonatie (variatie in toonhoogte en tempo) om emoties en betekenis over te brengen. Het is deze kleur in hun stem die ervoor zorgt dat het publiek meeleeft met wat ze zeggen.

Wat je als spreker kunt doen: Werk aan het variëren van je toonhoogte en tempo. Leg nadruk op belangrijke woorden en pas je stem aan om bepaalde emoties over te brengen. Een dynamische intonatie houdt je publiek geboeid en helpt om je boodschap krachtiger over te brengen.


5. Krachtige lichaamstaal

Wat acteurs als geen ander kunnen, is spreken met heel hun lijf. Ze communiceren niet alleen met hun stem, maar hun lichaamstaal vertelt een verhaal. Een goede lichaamshouding, oogcontact en bewuste handgebaren versterken niet alleen hun woorden, maar helpen ook om zelfverzekerd over te komen.

Wat je als spreker kunt doen: Sta of zit zelfverzekerd, met een open en ontspannen houding. Ontspannen schouders en een open borst geven een krachtige uitstraling. Maak rustig oogcontact, in plaats van gespannen of gehaast. Vermijd zenuwachtige handgebaren en friemel niet aan spulletjes, maar gebruik je handgebaren om je belangrijkste woorden te accentueren.


Voor veel mensen voelt het innemen van je ruimte al snel als grotesk of theatraal. Weet dat hoe jij dit van binnen voelt, vaak niet is hoe mensen jou zien. Je mag dus wat overdrijven in de bovenstaande technieken, je bent niet snel teveel.


Wil je meer weten over hoe je je stem kunt trainen voor betere presentaties? Neem gerust contact op voor het inplannen van een stemcoaching sessie.





25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page