top of page

Ik heb een kinderlijke stem

"Ik heb een kinderlijke stem, en daardoor kom ik onzeker over." Met die hulpvraag kwam een klant mijn coachtraject binnen. Ze hoorde zichzelf terug op video en dacht alleen maar: maar dit ben ik toch helemaal niet?


Hoe onze stem klinkt en hoe we ons vanbinnen voelen komt soms niet overeen. Je kunt een direct en assertief persoon zijn, die niet bang is om de mond open te doen, en toch kinderlijk klinken. En dat matcht dan niet samen. Best frustrerend.

We weten vaak niet hoe we onze stem dan aan moeten passen, of hoe het komt dat we dan zo klinken. Dat leren we namelijk nergens. En als de aanpassing teveel als een trucje klinkt geloven mensen ons niet meer. Er is dus werk aan de winkel. En niet alleen werk aan je stem.


Hoe klinkt een kinderlijke stem? Bij een kinderlijke stem denk je al snel aan een hoge, ietswat schelle stem. Die klank ontstaat wanneer je strottenhoofd hoog in je hals ligt en de ruimtes in je keel smal zijn. Wil je die stem lager in toon en warmer in klank maken, dan zullen de spieren die je strottenhoofd omhoog hebben getrokken eerst moeten ontspannen. Een paar keer diep gapen kan die spieren al wat doen ontspannen. Daarnaast is het belangrijk dat je stem trilt (resoneert) in je borstgebied - hier komt de term 'borststem' vandaan - in plaats van in je hoofd (wat bij kinderen vaak aan de hand is).


Als je hiermee aan de slag wilt, check dan eens mijn Pitch Perfect Sessie.Maar een kinderlijke of onzekere uitstralig zit namelijk niet alleen in hoe je je stem gebruikt. Het is belangrijk dat je ook kijkt naar je non-verbale communicatie. Een onzekere houding (teruggetrokken, ingedoken, klein) en een gespannen mimiek (gespannen wenkbrauwen, grote ogen, gespannen glimlach) en een onzekere manier van spreken (snel, kaakgeklemd) zorgen ook voor een onzekere uitstraling. En het verbaast je niet dat al die elementen ook weer invloed op elkaar hebben. Wanneer jij namelijk snel en gespannen spreekt kun je niet van je stem verwachten dat deze laag en gewichtig klinkt.


Benieuwd naar meer informatie over stemcoaching? Lees dan dit artikel.


Een belangrijk element voor een zelfverzekerde uitstraling is ontspanning. Ontspanning wint het altijd van spanning. Check bij jezelf: waar zit overbodige spanning in mijn lijf opgeslagen? Controleer je buikspieren, controleer je kaken en wangen, Controleer ook je voorhoofd en je wenkbrauwen. Je schouders kun je ook een paar keer hoog optrekken en dan helemaal laten zakken. Hierna voel je je in je lijf anders, dat kan niet anders. Zet vervolgens een ontspannen kleine glimlach op je gezicht, vanuit ontspannen kaken. Je benen zijn ontspannen, je buik en schouders zijn ontspannen. Als je nu zou spreken - zeg maar eens de maanden van het jaar in een rustig tempo op - klinkt je stem al lager.


Werken aan je stem is intern en extern aan de slag. En het resultaat werkt beide kanten op. Als je intern werkt - aan je overtuigingen, je onzekerheden, je zelfvertrouwen - dan gaan er aan de buitenkant dingen veranderen. Je houding verandert, je stem verandert. En als je extern werkt - aan je non-verbale communicatie, aan je stem, aan je presentatie - dan verandert er wat van binnenuit. Je gaat je anders voelen, je gaat uberhaupt beter voelen.

Als jij merkt dat je stem een bepaalde zekerheid of overtuiging mist, dan is stemcoaching een hele goede tool om hieraan te werken!


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page