Je kent misschien wel dat gevoel dat je 's ochtends wakker wordt met zere tanden en kiezen, omdat je 's nachts hebt zitten kaakklemmen. Kaakklemmen en tandenknarsen wordt met een mooi woord 'bruxisme' genoemd. Het houdt in dat je je tanden en kiezen hard op elkaar klemt of zelfs over elkaar heen schuift. Je ziet vaak ook een afdruk van de kiezen in de wang en op de tong. Check maar eens of je ribbeltjes aan de randen van je tong ziet!
Wat er vervolgens zou kunnen gebeuren is dat je tanden slijten, je vullingen breken of dat je kaakklachten krijgt. Je kunt er ook hoofdpijnklachten van krijgen. Deze manier van kaakklemmen was je waarschijnlijk ergens al bekend. Oorzaken van bruxisme kunnen te maken hebben met stress, roken, alcoholgebruik of sommige medicatie. Een opbeetplaatje (deze krijg je bij de tandarts) kan helpen het kaaklemmen en tandenknarsen te verminderen. Een kaakfysiotherapeut kan je met oefeningen helpen om de kaakklachten te verminderen.
Maar in deze blog wil ik het ook met je hebben over wat het effect is van kaakklemmen in contact met anderen.
Want naast dat kaakklemmen slecht is voor je gebit, zorgt het in gesprek ook voor afstand tussen jou en de ander/je publiek. Ik zal je uitleggen waarom. Het is handig om van tevoren even dit filmpje op mijn Instagram hierover te bekijken.
Beeld je eens in: je komt op een sollicitatiegesprek voor een nieuwe functie waar je van hoopt dat je 'm gaat krijgen. De manager en teamleider zitten tegenover je. De kijkt je strak aan, met een strenge blik en zijn kaken stijf op elkaar. De teamleider daarentegen heeft een rustige blik, vriendelijke ogen en en een glimlach op zijn gezicht. Als je een vraag krijgt, naar wie zou je meer geneigd zijn je antwoorden te richten? Juist. De teamleider.
Iemand die luistert met zijn kaken geklemd geeft je het gevoel dat hij het niet eens is met de situatie. Alsof hij weerstand voelt en eigenlijk niet in die situatie wil zijn. Misschien is dit wel helemaal niet zo, maar non-verbaal is dit wel wat hij naar je communiceert. Hierdoor voel jij niet de vrijheid om open en kwetsbaar te zijn. Je bent voorzichtig en op je hoede, want je weet niet wat hij met jouw informatie gaat doen.
Zo zijn er ook mensen die (onbewust) spreken met geklemde kaken. De lippen komen nauwelijks van elkaar als ze spreken. De kaken komen niet van elkaar, de lippen zijn star en er zit geen beweeglijkheid in de wangen. Hierdoor is er ook geen beweging bij de ogen te zien. Kraaienpootjes bijvoorbeeld, onze lachspieren bij de ogen, zie je namelijk alleen als je wangen meedoen. Wat er in de kern gebeurt als iemand spreekt met geklemde kaken:
Ze laten letterlijk niet het achterste van hun tong zien.
Zoals je hopelijk in mijn video op Instagram hebt gezien, is er een groot verschil in uitstraling tussen iemand die kaken klemt en iemand die spreekt met ontspannen kaken. Weet jij van jezelf of je spreekt met gespannen kaken? Heb jij een functie waarin je wil dat mensen zich open en eerlijk naar jou opstellen? Dan is het van belang eerst te rade te gaan bij jezelf. Wat straal je uit?
Wil je meer leren over jouw uitstraling, non-verbale communicatie, je persoonlijkheidsprofiel, je stemgebruik en presentatie? Via onderstaande knop zie je hoe ik je verder kan helpen.
Comments